Grafsteen met kruis

Grafsteen met kruis 2017-10-23T09:31:57+00:00

grafsteen met kruisGrafsteen met kruis

Op allerlei manieren is er een kruis op een grafsteen te plaatsen. Het kruis kan van brons gemaakt worden, men kan het kruis uitstralen en het kruis kan drie dimensionaal uitgehakt worden. Zelfs een driedimensionaal kruis kan de vorm van de staande steen op het grafmonument zijn. Of in het geval van een liggende zerk kan er bovenop een kruis vorm gemonteerd worden met dikkere banden.

Suggestie van een kruis

Een andere variant is het suggereren van een kruis door vier stukken steen iets uit elkaar te plaatsen waardoor er een restvorm in de vorm van een kruis overblijft. Feitelijk gelden er weinig beperkingen in het aanbrengen van vormen op een grafsteen zoals in dit geval het kruis.

Het kruis staat voor het christelijk geloof

Christus is aan het kruis gestorven voor de mensheid. Daardoor staat het kruis sinds mensenheugenis voor het geloof. Het staat symbool voor de overwinning van Jezus over de dood omdat hij na drie dagen verrees uit het graf. Christus zo geloven christenen heeft de straf voor de zonden van de mensen op zich genomen en zo de weg naar de hemel vereffend. Pas onder Keizer Constantijn in de 4e eeuw na Christus werd het als algemeen symbool van het christendom ingesteld.

Verschillende kruisvormen

Er bestaan verschillende kruisvormen. Het Latijnse kruis met een lange balk en er driekwart op een horizontale dwarsbalk. Het Griekse kruis met een tweede dwarsbalk boven de eerste. Het andreaskruis dat uit een x vorm bestaat.

Op begraafplaatsen te vinden

Afbeeldingen van kruisen vindt men op vele begraafplaatsen in allerlei vormen en gedaantes terug. Vrijwel altijd zijn daar dan mensen begraven, die zichzelf gelovig noemen. De nabestaanden willen   dat uitdrukken op hun grafsteen.