Waar worden grafstenen van gemaakt?
Grafstenen worden al sinds mensen heugenis van natuursteen gemaakt. Dat voor dit materiaal gekozen wordt is vrij logisch. Een grafsteen bevindt zich buiten in weer en wind en moet een groot aantal jaren mee kunnen. Het materiaal moet zich dus in buiten omstandigheden goed houden
Feitelijk kunnen alleen glas en roestvrij staal tippen aan deze eigenschap van natuursteen. Die materialen worden de laatste jaren, dan ook veel gecombineerd met natuursteen.
Graniet en daarvoor hardsteen en marmer
Tot ver in de 80 tiger jaren van de vorige eeuw en ook nu nog worden hardsteen en marmer gebruikt voor grafstenen. In de 80 tiger jaren kwam daar ook voor iedereen graniet bij. Graniet werd betaalbaarder. Door het op grote schaal beschikbaar komen van diamant gereedschap zakten daarmee de prijzen en werd het voor meer mensen bereikbaar. In eigenschappen houdt graniet zich buiten beter dan hardsteen en marmer. Maar ook van marmer en hardsteen bestaan er grafmonumenten die al vele honderden jaren oud zijn.
Staande steen
Er zijn twee soorten gedenkstenen in gebruik. De staande steen ook wel letterplaat genoemd en de liggende steen de zerk genoemd. Zerken zijn vaak 10 cm of meer dik en bedekken een geheel grafperceel. Een staande steen heeft ook een aanzienlijke dikte en is op een sokkel geplaatst. Aan de sokkel zijn dan vaak banden bevestigd. Daartussen is een tuintje of een geheel of gedeeltelijke dekplaat aangebracht. De liggende delen worden allemaal van natuursteen gemaakt en de kunst is om dat allemaal bij elkaar te laten passen. Want het zijn allemaal stukken steen van verschillende formaten en diktes. Uw steenhouwer kan het u allemaal laten zien.