Waar komen grafstenen vandaan?

//Waar komen grafstenen vandaan?
Waar komen grafstenen vandaan? 2017-10-23T09:31:58+00:00

grafstenen vandaanWaar komen grafstenen vandaan?

Grafstenen worden in eigen beheer gemaakt door de steenhouwer, of komen als kant-en-klaar product uit het buitenland. Dat kan dichtbij zijn uit België of Duitsland maar ook verder weg China en India. De natuursteen zelf komt altijd uit het buitenland omdat in Nederland geen natuursteen gevonden wordt. Alleen mergel wordt er in ons land gevonden en dat is niet erg geschikt als grafsteen.

Grafstenen uit Duitsland en België

Hardsteen komt uit België. Uit Duitsland komen een aantal andere steensoorten die nog het beste te omvatten zijn met de term sediment gesteenten zoals bijvoorbeeld muschelkalk. Ook Noorwegen voert bepaalde granieten zoals de Labradors en splijtsteensoorten zoals Alta kwartsiet naar Nederland uit. Deze worden als grafstenen gebruikt. Ook witte marmers uit Italië en de roze uit Portugal worden nog altijd veel gebruikt.

Grafstenen uit India China Afrika

Veel vooral de bont gekleurde granieten komen uit India net als een aantal effen zwarte granietachtige. China is ook in opkomst als natuursteen leverancier. Traditie getrouw komt er heel veel materiaal uit Afrika. De grijze impala komt uit Zimbabwe net als veel effen zwarte soorten. Kortom uit de hele wereld worden materialen aangeleverd om er grafstenen van te maken. De productie van de staande steen daar hebben we het dan over komt veelal uit India. Maar ook in België en Duitsland en Italië zijn er grafsteen productie bedrijven. In veel gevallen vindt er op lokaal niveau ook nog heel wat werk plaats voordat een grafsteen op een begraafplaats staat. Denk daarbij aan de andere onderdelen van de grafsteen, het plaatsen van de letters op de steen en het in elkaar zetten van de grafsteen op de begraafplaats. Uw steenhouwer kan het u allemaal laten zien.