Waarom zijn grafstenen zo duur?

//Waarom zijn grafstenen zo duur?
Waarom zijn grafstenen zo duur? 2017-10-23T09:31:57+00:00

grafstenen duur?Waarom zijn grafstenen zo duur?

Eigenlijk zijn grafstenen helemaal niet duur als je bedenkt wat er allemaal bij komt kijken voor ze op een graf staan. Van een grafsteen wordt verwacht dat deze zeker 10 jaar en in veel gevallen zelfs een veelvoud aan jaren op een begraafplaats voldoet. Het moet een graf bedekken en aangeven wie er begraven ligt. Het materiaal moet zijn waardigheid behouden in dit langdurige gebruik, buiten in weer en wind. En niet uit elkaar vallen of verweren of echt lelijk worden. Maar weinig materialen op natuursteen na, zijn daartoe in staat.

Van groeve naar steenhouwerij

Allereerst moet de natuursteen afgewonnen worden in een groeve. Daar wordt uit een bergwand het stuk steen gezaagd dat later als grafmonument kan gaan dienen. Uit het stuk steen moet het model van de staande steen en de andere delen uitgezaagd worden. Die delen moeten allemaal op glans gebracht worden en gepolijst worden. Dan moet het vervoerd worden naar de steenhouwerij.

Letters erop aanbrengen

Dan moeten er op de staande steen een tekst aangebracht worden, die moet eerst ontworpen worden en vervolgens uitgestraald worden in de steen. Tot slot moet het grafmonument in elkaar gezet worden en geplaats worden op het betreffende graf. Bij het graf zelf moeten er vaak nog funderingspalen aangebracht worden om te voorkomen dat de zaak verzakt. Allemaal heel veel man uren en werk om het zover te krijgen en dat kost nu eenmaal geld.